Ω “Wie ben ik” onderzoek-wat helpt hierbij?

Het is de meest essentiële levensvraag. Als je de weg van inquiry bewandelt, komt het antwoord vanzelf. Soms niet. Wellicht kan deze informatie je ondersteunen in het vinden van je eigen antwoord.

Voor het beantwoorden van essentiële vragen is het fijn om je mind, zonder afleiding, de rust te gunnen om de vraag te stellen én om het antwoord te laten komen; zelfs zonder erbij of erover na te denken. Je zou dat een heldere mind kunnen noemen.

Waarom is de mind, het denken en voelen soms zo onrustig? Door de onzuiverheid van het denken-voelen.
Niet door een situatie, niet door anderen. Maar door je reactie daar op.
Hoe komt dat?
Doordat de drie c’s (conditioneringen, concepten, conventies) tegen elkaar inzingen in je hoofd. Hoe iets volgens jou hoort te zijn of te gaan. Hoe je denkt dat iets of iemand is en zou moeten zijn. Hoe er tegen afspraken, gewoonten, omgangsvormen in wordt gegaan. etc etc……vul je oordelen, aannames, ideeën maar in. Er is met die drie c’s een psychologisch zelf opgebouwd wat zich van alles toe-eigent maar die geen grond heeft onder z’n bestaan. Dat maakt onzeker.

Wat helpt?
Clean up your mind. Onderzoek je denken en voelen met behulp van bijvoorbeeld The Work van Byron Katie. Of mbv de Blogs over Gevoel.

Er is heel veel aan zelfhulp bij onrustige gedachten te vinden in boeken of via het internet.

Wat ook helpt, en daar verwijst het Boeddhisme vaak naar, is een tijd iets onzelfzuchtig en onbaatzuchtig doen. Je geeft van je kracht aan anderen zonder er iets voor terug te hoeven ontvangen. Geen geld, geen waardering, geen erkenning! En geklaag van jezelf onderzoek je natuurlijk 🙂
Je ervaart dan meer en meer dat er geen ikje is die iets nodig heeft wat het niet al heeft. Dus als je niet iets voor ik-mijzelf hoeft te doen, kun je het net zo goed voor anderen doen. Iets ik-jezelf overstijgends doen geeft altijd een goed gevoel omdat het vrij voelt, genereus, liefdevol, vriendelijk, open . En dat willen we zijn. Toch?

Concentratie op bijvoorbeeld 1 zin en meditatie helpen ook. Zie Blog meditatie

Met een rustig heldere mind en lichaam kun je dan onderzoeken
Wie-Wat ben ik?


Kun je het het volgende inzien?
Het ‘enige’ wat we kunnen doen als mens is waarnemen en ervaren.
Alles wat we ooit hebben ervaren en hebben waargenomen tot nu toe, alles wat we zullen ervaren en waarnemen zijn objecten. Ook gedachten en gevoelens kunnen we waarnemen en noemen we hier objecten.
Ben ik datgene wat ik waarneem?
Dat is de weg van onderzoek wat je allemaal niet bent. De Via Negativa- neti neti uit de Advaita Vedanta. Ik ben niet mijn gedachten. Ik ben niet mijn gevoelens. Ik ben niet mijn herinneringen. Ik ben niet….
Kan ik iets zijn wat aan verandering onderhevig is?
Nee. Soms lijkt iets overduidelijk waar. Bijvoorbeeld ik ben een vrouw, een man. O ja? Durf het tot op de bodem te onderzoeken.
Wie of wat is dan hetgeen wat alles observeert, waarneemt, ervaart?
Dan wordt het stil. Heel stil. Dan is er geen woord meer voor. Kunnen we het niet meer begrijpen. Niet over denken. Niet voelen. Niet herinneren. Niet horen. Niet zien. Niet aanraken. Niet proeven of ruiken.
Het is geen ding wat waarneemt. No-thing.

Hoe kunnen we het ons dan wél realiseren? Omdat jij het Bent! En omdat alles wat waarneembaar en observeerbaar is namelijk lichaam, mind, wereld, aarde, universum, heelal, alles, zich in Jou afspeelt.

Ik val stil….

Stilte is de taal van Jou, God
en al het andere is een slechte vertaling (Rumi)

We benoemen dit onbenoembare Jij ook wel als God, Brahman, andere Goden namen of Oneindig bewustZijn en alle andere namen die we hier op de site ook genoemd hebben. Er is niet een woord wat klopt. Dat heeft te maken met de beperking van taal en woorden.

Als we de stilte dan toch onbeholpen vertalen dan kijken we vanuit Ik=TransparantZijn naar alles wat waargenomen en ervaren wordt. En dan zien we het universum, de wereld, het lichaam, denken, voelen, en al het waarneembare aan objecten. Alles van hetzelfde bewustZijn gemaakt.
Omdat we aan deze BewustZijn-energie-uitdrukkingen namen hebben gegeven, en vormen, en functies lijkt het allemaal los van elkaar te staan. Dat is illusie.

Het is taal die doet lijken alsof alles los van elkaar staat. In de overlevering, conditionering, van generatie op generatie zijn we het ook zo gaan zien en er in gaan geloven. We denken de wereld buiten ons waar te nemen, omdat dit vaak zo is gezegd, is aangeleerd. Ik ben geen wetenschapper maar heb begrepen dat ook de wetenschap nog nooit een wereld buiten ons heeft kunnen waarnemen.

Taal werkt in een framework van tijd, ruimte en oorzaak-gevolg. En beperkt daarmee die realiteit. Ook voor de wetenschap. Wat ik ben, gaat buiten die realiteit om en is dan niet uit te drukken in woorden. Alleen te beschrijven vanuit wat ik niet ben.

Taal is bedoeld om te praten over de waargenomen wereld. En in die zin heel zinvol en ook vaak prachtig. Alleen zijn we dat wat subjectief is – en dat is alles! – gaan geloven als waar. Daar zit de misvatting.

Wéét wat je bent. Geef jezelf terug aan jezelf. Geef het aller mooiste, aller hoogste, aller beste terug aan zichzelf.

Zie ook Blog wie-wat ben ik? Wat is God?

Video’s

Mooji:
Stop thinking
The power of thoughts
Meditation: do not wait