Wat is: Advaita- Vedanta, Upanishads en Bhagavad Gita

De oorspronkelijke geschriften uit de oeroude spirituele onderwijstraditie (India) worden de Veda’s genoemd. In een zeer omvangrijke bundel geschreven in het Sanskriet levert ze kennis in twee gedeelten. Het eerste en grootste deel gaat over allerlei handelingen, rituelen en meditaties.
Het tweede epos wordt de Vedanta genoemd. In dialogen tussen leraar en leerling (Upanishads) worden de grootste levensvragen behandeld. Wie ben ik, wat is de wereld (realiteit) en wie is de creator? De lering is bedoeld als aanwijzing om uit jezelf innerlijk te wéten dat er tussen het individu, de wereld en de Creator een volmaakte gelijkenis of eenheid bestaat. Niet door het intellect te gebruiken, maar door het te zien, in te zien.
Het volledig zien wordt verlichting genoemd.

Hiervoor is zelfonderzoek (enquiry) en zelfkennis nodig.
Beide worden onderwezen in het Upanishad deel van de Vedanta wat de Bhagavad Gita heet.
De Bhagavad Gita is een beroemd geworden dialoog tussen Krishna (wijze leraar) en de krijger Arjuna en is later ook in vele verschillende losstaande versies uitgegeven.

De Advaita (niet twee) is een filosofisch-religieuze school binnen de Vedanta en vertegenwoordigt en onderwijst een puur non-dualistische manier van zijn. Deze ’teaching’ wordt levend gehouden door een lijn van leraren en leerlingen die met elkaar in communicatie zijn.