Veronderstellingen, aannames (door) zien

We proberen van iets onbegrijpelijks (ons leven) iets begrijpelijks te maken. Ik wel in elk geval. Jaren lang geprobeerd. Te begrijpen door studie hoe het leven in elkaar zit. Hoe de psyche van de mens werkt. En ik zie nu hoeveel ideeën ik vanzelfsprekend aangenomen heb. Uit de wetenschap, uit spiritualiteit, uit eigen of andermans ervaring. Hoeveel aannames ik geloofd heb als vaststaande feiten. Geeft niet. Was mijn weg. En nu kan ik opnieuw kijken wat er voor me klopt.

Wat ik hier schrijf gaat maar over een paar van de aannames die we van anderen geleerd en geloofd hebben. Er zijn er heel veel meer. Overtuigingen, veronderstellingen vallen hier ook onder. De engelse taal heeft een goed overkoepelend woord hiervoor. Believes en belief system. Daar zit het woord ‘ geloof’ in. Makkelijk te associeren met religie. Wellicht ook niet voor niets. Hoe goedgelovig zijn we?

Onderstaande uitspraken lijken waar. Toch zijn het aannames, believes.

– wat je ziet is de realiteit
– je bent iemand
– je bestaat omdat je een lichaam hebt
– wat wetenschappelijk bewezen is, is waar
– kwaad bestaat
– situaties en anderen kunnen bepalen hoe ik me voel
– ik heb werk nodig om geld te verdienen
– voor levensonderhoud heb ik geld nodig
– de geschiedenis uit de boeken is oha juist
– je kunt controle hebben over levenszaken
– je hebt pech als je in arme omstandigheden leeft
– je gevoelens zijn waar
– wat je denkt is waar
– er zijn daders en slachtoffers
– het (iets in het leven) is nu eenmaal zo
– een beetje tegenslag hoort erbij
– er is verleden en toekomst
– de 21ste eeuw is vooruitstrevend en vernieuwend
-logica en rationeel denken bieden de beste oplossingen
– mijn geluk is afhankelijk van mensen
– wat ik leerde op school is waar
– wat we aan nieuwsbeelden op tv zien is waar of waar gebeurd
– we zijn niet perfect zoals we zijn
– ik zit aan het stuur van mijn leven
– ik kijk naar een zonsondergang
– er is bewijs voor een objectief universum
– ‘de politiek’ maakt of breekt een land
– hoogopgeleide mensen in het bedrijfsleven weten wat ze doen
– dood is het einde
– ik heb een lichaam en daarmee of daaruit ontwikkel ik bewustzijn
– gedachten zitten in mijn hoofd en gevoelens in mijn lichaam
– gedachten zijn van mij
– een ander kan mij begrijpen
– de ander die mij goed kent weet wat ik nodig heb
– ik ben uit een zaadcel en eicel ontstaan
– angst voor doodgaan is terecht
– ziekte is naar
– ik heb hersens die de wereld waarnemen
– als je in de spiegel kijkt zie je hoe je eruit ziet
– het universum en de wereld zijn buiten ons
– de ander is anders dan ik
– als we diep slapen is er geen bewustzijn
– als ik een boom zie en mijn ogen dichtdoe is die boom er nog steeds
– wat ik kan zien, horen, aanraken bestaat
– het leven is óók vreselijk
– er is lijden
– er is veel te verliezen
– alleen speciale mensen is het vergund altijd happy te zijn
– er bestaat objectiviteit
– geheugenverlies is erg
– ook al heb je ergens zelf geen ervaring mee, het kan toch waar zijn
– je moet opletten in het leven dat je niets overkomt
– ik ben overgeleverd aan de maatschappij
– ik zie aan hun gezichtsuitdrukking wat mensen denken
– ik kan niet blij zijn als mijn kind ongelukkig is
-ik word niet gewaardeerd door…
-het ‘ongelukkig’ zijn van…is mijn schuld
-ik moet voor mijn ( zieke) moeder/ vader zorgen
-ik moet er zijn voor anderen
– als een ander gelukkig is ben ik gelukkig
– ze zou eens moeten ………want dan….
– als je iets geeft is het weg
– de lucht is blauw

Believes vormen een paradigma.
Een paradigma is een framework van believes die je belemmeren om dingen te zien die zich buiten dit paradigma afspelen. Door de believes ervaar je beperkingen. Het leven zal zijn zoals je denkt dat het zal zijn volgens dit paradigma.

Een shift in je paradigma vraagt een shift in believes en geeft je mogelijkheden om je leven anders, vrijer, wijzer, liefdevoller, gezonder, meer op je innerlijke Zijn stroom te leven.

Je kunt je believes onderzoeken met de vragen van bijvoorbeeld Byron Katie.
Beantwoord ze vanuit een meditatieve stille wijze houding. Is het waar wat ik denk? Kan ik absoluut zeker weten of het waar is? Geeft deze gedachte me stress of vrijheid ? Wie zou ik zijn, hoe zou ik me voelen, hoe zou ik me gedragen als ik dit niet zou denken? En beslis dan wat je wilt geloven. en hoe je wilt zijn.

Video’s

Heartfelt.one – Onnodige Verhalen