Het leven ervaren vanuit de twee verschillende wereldbeschouwingen

Vanuit de westerse -duale visie kun je ervaren en denken :

Het leven is complex, niet te begrijpen en toch proberen we het steeds met nieuwe benaderingen. te bevatten. Het leven bestaat nu eenmaal uit goed en fout, Uit geboorte en dood, Het is kort dus ik maak er het beste van.
Descartes geloofden we. Ik denk dus ik besta. Dit geeft alle macht en intelligentie aan denken. Uit datzelfde denken komen prachtige ideeën en de meest depressieve voort. We geloven in los staan van elkaar en ervaren daardoor verbinding maar ook eenzaamheid, verdriet, pijn, zorgen. We hebben een ik_ zijn een ander persoon dan de ander. Dat geeft ideeën als:

 • Ik moet het zelf kunnen
 • ik moet mijn best doen
 • ik verlang naar: rust, liefde, ontspanning plezier, gemak, geluk, betekenisvolle dingen doen. En dat zoek ik in de situaties om mij heen. In anderen. In mijzelf als persoon.
  Ik vind dit tijdelijk en ga steeds weer op zoek.
 • Ik wil niet: dat er iets naars gebeurt en probeer dat steeds te voorkomen. Ik wil me geen zorgen maken en doe dat met regelmaat wel.
 • Hoe kom ik uit: geldzorgen, krijg ik een fijne baan, kom ik uit de verkramping die ik voel. Ik zal weliets niet goed doen. Ik vraag advies aan anderen.
 • Ik stel s’ nachts de vraag; Is dit het nu? Het leven?
 • Ze zeggen dat ik het in mezelf moet zoeken. Waar ???
 • De tijd gaat hard-Ja ik denk dat er tijd is en time management.
 • Ik denk dat ik controle kan hebben over mijn dagen, gebeurtenissen, toekomst, gezondheid, leven.
 • Anderen kunnen mij kwetsen, beledigen, ‘maken en breken ‘ .
 • Ik kan dingen niet goed en dat maakt me angstig, onzeker. Ik schaam me. Ik voel me schuldig. klein. niet begrepen.
 • Ik ga voor succes en doe daar alles voor_
 • Ik maak mijn eigen leven tot iets geweldigs.. Iedereen moet en kan dit doen. Go for it-
 • Er is zoveel negativiteit en kwaad in de wereld. Dat is nu eenmaal zo.
  Daar moet je je tegen wapenen. En steeds weer positief denken.
 • Het leven is soms fijn soms niet. Daar leg ik me bij neer maar ik baal er wel van. Ik zoek regelmatig ‘verzetjes’.
 • Grenzen voelen en aangeven is goed. Daar moet ik aandacht aan geven.
 • Ouders en school moeten kinderen veel leren.
 • Kinderen moeten zich aanpassen aan het schoolsysteem._ook als ze een belemmering hebben. Volwassenen weten dan wat er moet gebeuren.
 • de politiek, de maatschappij is …..

Zo is het leven toch? Zo ongeveer hebben we het geleerd. Het leven gaat over iets krijgen om je te vervullen. Of iets niet krijgen of verliezen en dat is (erg) vervelend.

Leven vanuit non-dualiteit is anders. Nu zou ik het ook puntsgewijs willen opschrijven. En ik ken de valkuil. Want ik trapte er zelf ook in.
Voordat ik het wist ging mijn mind, m’n denken ermee aan de haal. Ging ik het ‘beoefenen’. Toepassen, sturen, iets willen ervaren.leren hoe het zou moeten.

Als we in een sfeer van meditatie zijn en van daaruit leven, blijft ieder moment een wonder. Is iedere ontmoeting een vorm van liefde. Is alles wat ik zie schoonheid. Is alles een: ik hou van het leven!

Als oordelen, iets vinden van, een afgescheiden gevoel ervaren, geen rol meer spelen, dan is de interactie met een ander, met een situatie, met het leven heel vrij en open.

Dan Is er diep aangeraakt worden zonder kwetsingen. Is er diepe vreugde en dankbaarheid. Zijn alle gevoelens van woede, irritatie, verveling, depressie, verlies als kleine kinderen die op schoot genomen kunnen worden. Die dan de weg naar het Hart wijzen en erin smelten.
Is alles wat we tegenkomen een uitnodiging om je één mee te voelen Is alles één- Dan ervaar je dat er altijd genoeg is. Genoeg geld, genoeg werk om te doen, genoeg erkenning, waardering, liefde, genoeg van wat je kunt. Er is oneindig veel mogelijk voor je om te spelen in het leven, elke rol die je wilt. Om je creatief (niet alleen creabea) uit te drukken zoals jij wilt. Vol passie.
Je voelt dat je precies bent waar je wilt zijn. en dat je doet wat bedoeld is dat je doet. Je wordt gewaardeerd om wat je doet. Ervaringen zijn puur. zonder verhalen. Er is rust in je hoofd- Blijheid in je hart. Steeds weer leven in het hier en nu.

We gaan elkaar goed behandelen. We creëren zo een leefomgeving met elkaar zonder onrecht, uitbuiting en geweld.

En nog zo veel meer om intens dankbaar voor te zijn.

Video’s :

Rupert Spira – Implications of Realizing our true nature
Shakti Caterina Maggi – The open attention of Awareness
Shakti Caterina Maggi – The integration of awakening
Eli Jaxon Bear – Believes and responsibility