Ω Moeiteloos Leven

“Moeiteloos leven? Je hebt toch uitdagingen nodig?”

“Een beetje weerstand en tegenslag is juist goed, word je sterker van!” 

“Als ik jullie twee zo gelukkig zie dan snap ik dat het leven moeiteloos is. Maar dat geldt niet voor iedereen!”

“Het ziet er allemaal goed en interessant uit maar ik weet niet of het wat voor me is.”

Wij passen de non-duale benadering natuurlijk ook op onszelf toe: bovenstaande statements zijn voorbeelden van onze eigen belemmeringen (die van Gitte en Peter dus). Alles wat we in onze ‘buitenwereld’ te zien en te horen krijgen is immers niets meer dan wat we daar zelf projecteren. We hebben daar zelf nog wat werk te doen. Hoezo moeiteloos en geen uitdagingen …… 🙂

Hebben we twijfel over onze benadering van het leven? Geenszins!

Het geeft wel aan dat we in een continu leerproces zitten waar we regelmatig onze ingesleten aannames en vastgeroeste overtuigingen tegenkomen. Die ruimen we op om nog meer moeiteloos te leven dan we al doen. 

Als we moeiteloos leven maken we de weg vrij om onze verlangens te realiseren. Ambities kunnen daarvan een uitdrukking zijn; uitdagingen zijn juist leuker door moeiteloos te leven! Voor de duidelijheid: moeiteloos leven is niet hetzelfde als niets doen. 

Een heel fysiek voorbeeld is de inrichting van een kamer. Je doel is om in die kamer te leven, niet om alleen maar op de bank te zitten. Alles is daarom zodanig geplaatst dan je jezelf makkelijk door de kamer kunt bewegen zonder steeds ergens tegenaan te lopen of tegenop te botsen. Als de kamer te vol staat kan dat niet, dan moet je elke keer ergens omheen lopen of je smal maken om van de kast naar de bank te komen en dat kost moeite en onnodige energie. 

Kijk eens rond in je kamer en zie waar de moeite en de moeiteloosheid zit. 

Stel jezelf nu eens diezelfde vraag als het gaat om je dagelijks leven? 

Verlangens realiseren vraagt energie. Hoe meer energie je hebt des te groter is de slaagkans om je verlangen te realiseren. Dan is het niet handig als je die energie bent kwijtgeraakt aan het opruimen van obstakels, aan het oordelen waar geen oordeel nodig is (en dan later weer uit te leggen wat je bedoelde) en, in het algemeen, aan het forceren van het leven waar het moeiteloos kan. 

Wij (Gitte en Peter) hebben genoeg overtuigingen, obstakels, belemmeringen etc. (meegemaakt) in ons eigen leven. De mate van moeiteloosheid waarmee we nu leven is er niet altijd geweest. Onze benadering helpt om overtuigingen los te laten als ze ons niet helpen maar ons dwarszitten.  

Daarom zijn wij met Heartfelt.one bezig. Om die ervaringen te delen en om eventueel met je te werken aan die moeiteloosheid. Wiet weet inspireren de artikelen en blogs op deze site je daartoe. Veel leesplezier!